5 października 2024
kobieta z mężczyzną w sklepie

Jak zaawansowane narzędzia analityczne mogą wspomóc zrównoważony rozwój branży spożywczej.

Guy Yehiav, General Manager i Wiceprezes Spółki Zebra Analytics należącej do Zebra Technologies: W branży sprzedaży detalicznej coraz większą popularność zyskuje koncept zrównoważonego rozwoju. Organizacje zajmujące się produktami żywnościowymi oraz dobrami szybko zbywalnymi szczególnie interesują się zjawiskiem zrównoważonego wzrostu, a to ze względu na stale rosnącą społeczną świadomość takich kwestii jak marnowanie żywności, ślady węglowe czy ekologia w ogóle. Według Programu Ochrony Środowiska ONZ, obecnie co roku marnuje się ok. jedną trzecią światowych dostaw żywności, o wartości blisko biliona dolarów. W czasach utrudnionych dostaw i wobec perspektywy nieuchronnie zbliżających się braków żywności, konieczność wyeliminowania marnowania żywności zyskuje na znaczeniu, zarówno dla sprzedawców jak i konsumentów. Klienci chętniej wspierają sklepy podejmujące działania umożliwiające zrównoważony rozwój i zapobiegające marnowaniu żywności. W badaniu przeprowadzonym przez firmę Kearney, 48 proc. konsumentów stwierdziło, że pandemia zwiększyła ich świadomość ekologiczną, a 55 proc. oświadczyło, że przez swoje doświadczenia z pandemią COVID-19 będą chętniej nabywać produkty przyjazne środowisku.
Na szczęście, nowe technologie typu blockchain, analityka preskryptywna czy RFID, pomagają sprzedawcom oraz specjalistom z branży FMCG działać wydajniej i osiągać cele związane ze zrównoważonym wzrostem dzięki odpowiedniemu planowaniu, lepszemu eksponowaniu produktów oraz lepszej jakości asortymentu.

Blockchain

Blockchain to kluczowa technologia w walce z marnotrawieniem żywności i w tworzeniu bardziej zrównoważonej branży spożywczej. Technologia ta, pierwotnie zaprojektowana na potrzeby monitorowania transakcji kryptowalutowych, to w zasadzie publiczny rejestr cyfrowy, który monitoruje, zapisuje, a także raportuje ruch towarów w ramach łańcucha dostaw. Produkty skanuje się w poszczególnych punktach swojej podróży – od gospodarstwa aż do sklepu – zostawiając na tej drodze „okruszki”, które w razie potrzeby pomagają odtworzyć całą tę ścieżkę.
Funkcja ta umożliwia sprzedawcom sprawne zarządzanie stanami magazynowymi, dbanie o odpowiednią jakość żywności i eliminowanie marnotrawstwa towaru. Wyobraźmy sobie, na przykład, że dostawca mięsa w wyniku błędu zmuszony jest wycofać partię bekonu z powodu niezgłoszenia alergenów zawartych w swych produktach. Standardową reakcją sklepu w takich sytuacjach jest wycofanie całej partii towaru z półek i oczekiwanie na szczegółowy wykaz informujący o tym, których produktów dotyczy wspomniany błąd. Zbyt długie oczekiwanie może doprowadzić do zepsucia się mięsa, które nie należało do błędnie oznaczonej partii towaru.
Dysponując technologią blockchain, kierownik sklepu może po prostu zeskanować poszczególne opakowania towaru i jednoznacznie określić partie mięsa dostarczone przez zakład, który popełnił błąd. (W akcji wycofywania towaru ze sklepów, zwykle najpierw uzyskuje się informacje o zakładzie, który dostarczył wadliwe produkty, a dopiero potem dane konkretnej partii, której wada dotyczy). W takim przypadku, bekon spoza wadliwej partii może pozostać na półkach w sklepie, a wycofywane są jedynie opakowania z konkretnej dostawy. Strata jest minimalna.

RFID

Tagi RFID, w zasadzie funkcjonujące jak kody kreskowe z informacjami o produktach, to kolejny przykład technologii, która może pomóc sklepom w dążeniu do odpowiedniego poziomu zrównoważonego rozwoju. Tagi RFID umieszczone na każdej palecie towaru (tagowanie pojedynczych produktów nie jest racjonalne ekonomicznie) umożliwia sklepom uzyskanie różnych danych o podróży produktu, stanach magazynowych, o popycie i wielu innych informacji. Przez wiele sieci spożywczych tagi RFID wykorzystywane są do śledzenia jakości i świeżości żywności na poszczególnych etapach łańcucha dostaw. System RFID powiadamia o zbliżającym się terminie przydatności produktów żywnościowych, dzięki czemu firma może z wyprzedzeniem podjąć odpowiednie działania, np. przecenić partię produktów lub przekazać ją na cele charytatywne, unikając w ten sposób wyrzucania żywności.
Taka funkcjonalność wnosi ogromny wkład na drodze dążenia do zrównoważonego rozwoju. Przykładowo, wyobraźmy sobie, że stacjonarna antena RFID odnotowuje, że dostarczone na paletach łatwo psujące się owoce morza i mięso o wartości ponad 6 tys. $ uległo w tym tygodniu zepsuciu, ponieważ produkty pozostawały w magazynie zbyt długo. Po rozmowie z personelem, kierownik sklepu dowiaduje się, że przyczyną tej sytuacji były braki w szkoleniu pracowników, którzy zbyt późno rozpakowują dostarczony towar z palet. Kierownik podejmuje decyzję o ponownym przeszkoleniu obsady sklepu, unikając w ten sposób kolejnej straty w następnym tygodniu.

Analityka preskryptywna

Rozwiązania wykorzystujące technologie blockchain oraz RFID mogą stać się jeszcze bardziej efektywne przy zastosowaniu analityki preskryptywnej. Jest to zaawansowana metoda analityczna, w której analizowane dane mogą nam wyjaśnić co i dlaczego dzieje się z naszymi produktami, jaki jest koszt braku zmian w aktualnych procesach, jak optymalizować wyniki i komu przypisać to zadanie.
Analityka preskryptywna w jeszcze większym stopniu upraszcza osiąganie zrównoważonego rozwoju, wskazując na konkretne działania, które można podjąć w odniesieniu do rozwiązań blockchain oraz RFID wraz z harmonogramem ich realizacji. Nawiążmy raz jeszcze do powyższej sytuacji ze zmarnowanym mięsem i rybami. Anteny RFID niekoniecznie zgłaszają problem w odpowiednim terminie. Niektóre z nich wysyłają raporty w odstępach tygodniowych. Oznacza to, że towar psuje się przez cały tydzień zanim ktokolwiek odkryje problem otrzymując raport z systemu. Sklepy spożywcze raczej nie mogą sobie pozwolić na ponoszenie takich strat regularnie. Gdyby wspomniany sklep wykorzystywał również narzędzia analityki preskryptywnej, system wysłałby jego kierownikowi w czasie rzeczywistym powiadomienie o treści „Antena RFID odnotowuje ryzyko zepsucia się towaru na palecie nr #3309. Niezbędne natychmiastowe przeniesienie towaru do chłodni”.

Taka prosta, łatwa w zrozumieniu reakcja systemu doprowadziłaby kierownika sklepu do samego źródła problemu i pozwoliłaby podjąć działania naprawcze i zapobiec kolejnym stratom. Dobre narzędzie analityki preskryptywnej może zostać tak skonfigurowane, aby zapobiegać utrudnieniom w codziennym funkcjonowaniu sklepu, np. częstym zgłoszeniom braku towaru, zbyt niskim przecenom, zbliżającym się terminie przydatności do spożycia czy awariach sklepowych urządzeń chłodniczych.
Z odpowiednio skonfigurowanymi parametrami reagowania, automatycznej analizy oraz harmonogramami, systemy analizy preskryptywnej stanowią idealne uzupełnienie technologii blockchain oraz RFID, szczególnie w zapewnianiu zrównoważonego rozwoju.
Gdy sieci detaliczne posiadają dokładne informacje o miejscu, jakości oraz ilości posiadanego towaru, są w stanie zapobiegać marnowaniu się żywności, osiągać wyższe marże, a także zaspokajać potrzeby konsumentów przywiązujących coraz większą wagę do kwestii zrównoważonego rozwoju. Firmy powinny korzystać z dostępnych technologii, takich jak blockchain, analityka preskryptywna czy RFID, aby promować i przyspieszać działania zorientowane na zrównoważony rozwój i by dostarczać klientom jak najlepsze produkty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close